Maatregelen woonzorgcentra

Woonzorgcentra Villa Rosa en 't Meiland

Laatste update: donderdag 14 januari 2021

 

Donderdag 14 januari 2021 is het zover! Onze bewoners krijgen de 1ste dosis van het vaccin toegediend. Op donderdag 4 februari 2021 volgt de 2de dosis. De toediening van de vaccins zal plaatsvinden na de middagmaaltijd door onze (hoofd)verpleegkundigen en onze verbonden huisartsen dr Rita Hermans en dr Sophie Savenay. Na de vaccinatie krijgen de bewoners koffie en gebak geserveerd in de dagzaal. De medewerkers en onze verbonden huisartsen houden de volgende dagen toezicht op eventuele bijwerkingen zoals koorts, vermoeidheid of hoofdpijn die licht tot matig kunnen optreden.
We verwachten dat we rond 16u alle bewoners gevaccineerd hebben. Om morgen alles vlot te laten verlopen wil ik u vragen om niet zelf te bellen morgen. U ontvangt morgen van mij en/of de hoofdverpleegkundigen nog bericht over het verloop van de dag.
We zijn blij dat de weg naar beterschap nu is ingezet. MAAR…..! We mogen ons niet laten verblinden nu en dus, ook na 14 januari, moeten we allemaal samen nauwgezet alle veiligheids- en beschermmaatregelen blijven opvolgen!
Waarom is dat zo? 
  1. Het vaccin biedt immers pas terdege bescherming aan de gevaccineerde ten vroegste zeven dagen na toediening van de tweede dosis. Voor onze bewoners betekent dit dat het vaccin pas bescherming biedt vanaf ten vroegste 11 februari 2021. Voor die periode is de bescherming dus nog steeds minimaal en blijft het risico groot dat een bewoner besmet kan geraken en (zwaar) ziek kan worden. En dat wil niemand. 
  2. De medewerkers van WZC ’t Meiland worden een 1ste keer gevaccineerd op woensdag 27 januari. Zij ontvangen de 2de dosis op woensdag 17 februari. De gevaccineerde medewerkers van WZC ’t Meiland zijn dus pas terdege beschermd ten vroegste vanaf 24 februari. De medewerkers van WZC Villa Rosa worden gevaccineerd op vrijdag 29 januari en een tweede keer op 19 februari. De gevaccineerde medewerkers van WZC Villa Rosa zijn dus pas terdege beschermd ten vroegste vanaf 26 februari. 
  3. Minstens een week na de tweede dosis is de gevaccineerde zelf dus beschermd. Dit betekent dat, indien hij toch nog besmet wordt, het risico dat hijzelf (zwaar) ziek wordt zeer klein is. Maar … opgelet! Een gevaccineerd persoon kan dus nog besmet geraken, zelf echter niet ziek worden, maar wel anderen nog besmetten en het virus dus verder doen verspreiden!
  4. En gezien dat niet iedereen tegelijkertijd gevaccineerd kan worden in de maatschappij maar dit gefaseerd gebeurt, moeten we allemaal de 6 gouden regels waarnaar ook in het filmpje wordt verwezen blijvend opvolgen. Het normale leven kan immers pas terug opstarten wanneer iedereen de kans heeft gekregen om zich te laten vaccineren en de meeste mensen dat ook gedaan hebben (minstens 70% van de bevolking moet gevaccineerd worden). Tot dan moeten we alle regels opvolgen om ervoor te zorgen dat het virus zich niet meer verspreid en al zeker niet meer in onze woonzorgcentra binnendringt. Laat u dus zeker vaccineren wanneer u aan de beurt bent. 
Omwille van bovenstaande begrijpt u dat we de bezoekregeling nog aanhouden zoals ze nu is. We behouden ook de volgende 14 dagen het kamerbezoek op één vaste bezoeker. Deze bezoeker kan, maar moet niet, een andere vaste bezoeker zijn dan de afgelopen 14 dagen.
 

Concreet:

  • Vanaf vrijdag 15 januari 2021 tot en met woensdag 27 januari 2021
  • 1 vaste bezoeker: de persoon die vanaf vrijdag 15 januari 2021 op bezoek komt wordt door ons genoteerd als vaste bezoeker voor de volgende 2 weken. Bespreek met de bewoner en in de familie wie de vaste bezoeker wordt. 
  • Geen reservatie nodig voor vaste bezoeker: wij schrijven de vaste bezoeker de volgende 14 dagen elke dag op. U meldt zich ter plaatse wel aan en af zodat wij weten of de vaste bezoeker effectief is langs geweest. Dit is nog steeds nodig in functie van het contactonderzoek in geval van een besmetting. Dus online reserveren of bellen is de volgende 14 dagen niet nodig. 
  • Evaluatie en nieuwe communicatie over 14 dagen
 

Zorg goed voor jezelf en zorg goed voor elkaar #SamenTegenCorona

Uitgelicht

Logo Villa Rosa
Logo 't Meiland

Sociale dienst WZC

Diestersteenweg 61

3800 Sint-Truiden

011 49 37 98