Labyrint - kunstwerk Koen Vanmechelen

Labyrint

Koen Vanmechelen (2015)

Dit werk van kunstenaar Koen Vanmechelen bestaat uit een wand met honderden transparante eieren van gelijke grootte. De wand beschermt hen en openbaart hen. Hun organische vorm is gekaderd in het strakke minimalisme van de compositie.

Wie bij deze hypnotiserende installatie stilstaat, voelt de druk waaronder de eieren staan. Hoort hun potentieel trillen. Ziet de veelogige lens op de wereld die ze vormen. Samen zijn ze als een grote kwantumcomputer waarvan de neurale netwerken nog in volle ontwikkeling zijn. De ideeën in hen zijn pluripotent en nog zonder definitieve vorm. Transparant en in fluctuatie. Niet gedetermineerd. Ze staan onder druk om uit te groeien tot iets tastbaars en blijvends. Maar ze hebben dat ene proces van buiten nodig. Ze wachten op bevruchting.

Dit labyrint aan ideeën is een virtuele incubator die onderzoekt, ontdekt, verwondert en transformeert. Voor wie de sleutel vindt die de kruisbestuivende bevruchting van buiten mogelijk maakt, is dit een broedplaats en een geboorteplek. Durf. De eieren zijn klaar om bevrucht en uitgebroed te worden. Elk ei is uniek. Haar vorm herinnert aan een cel; het begin van leven. Breng de bevruchting en stap het labyrint binnen.